Bruksvallen

Bruksvallen är en bandyarena som byggts upp, ägs och drivs av Karlsborgs bandyklubb. En anläggning av högsta allsvenska klass, och av många utnämnd som en av Sveriges bästa.

Den är belägen i Karlsborgsverken ca en mil öster om Kalix (E4 mot Haparanda) och ligger nersänkt som i en gryta med stora läktaren på södra slänten så man får en bra överblick av banan. Mittemot finns sekretariatet och två mindre läktare.

När Karlsborgs dåvarande allsvenska bandylag var på bortamatch i Ljusdal vintern 98-99 så kom lagets "materialchef" Janne Johansson i samspråk med folk från Ljusdals bandyklubb som tidigare under vintern i samarbete med en motorklubb arrangerat en stadioncross tävling. Han tog med sig idén hem, klubbens kanslist Lelle Sandberg blev heltänd på idén och kontakt togs med Kalix MS (Jonas Perssons) hemmaklubb och planer på en Stadioncross tävling på Bruksvallen började ta form.

Naturligtvis fanns det motstånd inom klubben mot att köra skotertävling på bandyplan men övervägande delen av medlemmarna var positivt inställda så den 27 mars -99 efter några veckors hårt arbete och förberedelser gick startskottet för den första stadioncross tävlingen på Bruksvallen.

Succén var ordet när tävlingen var färdig. Nära 3000 personer kom och fick se alla begrepp om tyngdlag ställas på kant, ryktet spreds snabbt och trycket att hinna med en tävling till under säsongen var stort. Allt var klart för en till tävling i slutet av april, men plusgrader dygnet runt i nästan 2 veckor omintetgjorde planerna och tävlingen fick avblåsas några dagar före.

Första helgen i april 2000 arrangerade KBK och KMS tävlingar fredag och lördag, två separata tävlingar med i stort sett samma förare. Det var ett startfält av högsta klass. Den helgen besöktes Bruksvallen av 5000 åskådare, de flesta dag två eftersom många trott att det var en tävling med finaler på lördag.

Bruksvallen Stadioncross 2001 lördag 7 april, lockade 3590 personer till Bruksvallen som fick se Janne Tapio ta hem segern för andra året i rad. Superstadioncross 2002 vann Peter Eriksson inför en publik på över 4000 personer.

Nu har SuperStadionCross blivit en etablerad folkfest. 2009 blev evenemanget framröstat som "Årets aktivitet 2009" i Kalix. Det är vi mycket stolta över!